Filmer. Händer med kopplardosa

Fem filmer förklarar begrepp om el

Vad betyder begreppen byta, flytta, installera, koppla loss eller fast installerad? I fem korta filmer beskriver Elsäkerhetsverket några begrepp som ibland kan behöva förklaras.

Vad menar vi egentligen när vi säger fast ansluten eller fast installerad? Vad betyder det att koppla loss en elektrisk produkt? Det finns vissa enklare elarbeten som du får utföra själv, men det mesta kräver ett registrerat elföretag. I fem animerade filmer ger Elsäkerhetsverket en bild av hur begreppen byta, flytta, installera, koppla loss och fast installerad används och vad de innebär.

Filmerna är framtagna för att användas i kommunikationen med privatpersoner, butikssäljare och andra aktörer som inte har kunskap om elinstallationer. De kan också användas i utbildningssammanhang där man pratar om elsäkerhet. Under våren kommer filmerna att integreras i Elsäkerhetsverkets tjänst kopplasäkert.se på de sidor där begreppen används. På kopplasäkert.se kan du som privatperson enkelt ta reda på vilken el du får och inte får koppla själv.

Här kan du se filmerna
Filmerna finns att se på Elsäkerhetsverkets webbplats under Privatpersoner > Detta får du göra själv med el > Vad betyder begreppen?

Du hittar dem även på Elsäkerhetsverkets Youtube-kanal, där du gärna får gå in och dela dem vidare.



Mer information kontakt

Elin Cederholm

Utrednings- och projektkoordinator
Telefon: 010 - 168 05 35
E-post: elin.cederholm@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2022-02-16