• Skriv ut

Jordfelsbrytare

En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en elprodukts hölje skulle bli spänningsförande och någon samtidigt berör ett jordat föremål. Därmed minskar jordfelsbrytaren risken för personskador och elbränder. Har du inte redan en jordfelsbrytare kan du låta en elinstallatör installera en. Glöm inte att testa den varje halvår!

Från 1 januari 2000 är jordfelsbrytaren ett krav i nyproducerade bostäder, grundskolor, dagis och fritidshem. Från den 1 juli 2004 utökades kravet att omfatta även installationer som utvidgades eller ändrades. En jordfelsbrytare ska installeras av elinstallatör.

Med portabel jordfelsbrytare bryts inte all ström

Det finns också portabla jordfelsbrytare som du kan köpa och koppla in själv. En jordfelsbrytare för personsäkerhet ska vara märkt med 0,03 A eller 30 mA. Även om du har en fast installerad jordfelsbrytare kan du koppla in portabla jordfelsbrytare ändå. Det gör att om något händer kommer inte strömmen för hela hemmet brytas, utan bara för den del som är kopplad till den portabla jordfelsbrytaren.

Testa din jordfelsbrytare regelbundet

En jordfelsbrytare håller inte för evigt. Testa därför att den fungerar minst en gång i halvåret genom att kontrollera om strömmen bryts när du trycker på testknappen. Om strömmen inte bryts bör du genast kontakta en elinstallatör. Är jordfelsbrytaren portabel ska du lämna tillbaka den till butiken eller lämna den till elåtervinning.

Är din jordfelsbrytare tillverkad före 1996 rekommenderar vi att du byter ut den, eftersom det 1996 infördes tester för att kontrollera att jordfelsbrytaren klarar olika miljöer.

Slår jordfelsbrytaren ifrån omedelbart efter återställning, utan att du vet orsaken?

Skruva ur alla proppar eller slå ifrån automatsäkringarna. Slå till jordfelsbrytaren och skruva sedan i propparna en efter en, eller vippa tillbaka automatsäkringarna en i taget. Om du inte hittar felet, kontakta en fackman.

I vår Broschyr om jordfelsbrytare (pdf) kan du läsa mer.

Sidansvarig: Thomas Nilson
Publicerad: 2014-11-18
Senast uppdaterad: 2015-11-05