• Skriv ut

Ställ rätt krav vid köp av elinstallatörstjänster

Den som ska installera golvvärme, en ny elcentral eller byta trädgårdsbelysning behöver hjälp av en behörig elinstallatör. Elsäkerhetsverket har tagit fram en vägledning som förbereder konsumenter och företag inför köpet av en elinstallatörstjänst.

{Bild}

Informationen vänder sig både till privatpersoner och företag och är tänkt att fungera som ett stöd för att kunna ställa rätt krav.

- Som konsument känner man sig säkert många gånger förvirrad över vad som gäller. Det finns en hel del saker att tänka på när man ska anlita en elinstallatör, säger Cia Edlund, informationschef vid Elsäkerhetsverket. Den här vägledningen hoppas vi ska fungera som en checklista som kan förbereda konsumenter eller företag lite bättre inför köpet.

Innehavaren är ansvarig

Den som är innehavare av en elanläggning är också ansvarig för att den är säker. Att ta reda på om personen eller företaget har behörighet för elinstallationer och skriva ordentliga avtal är två grundläggande tips. Det kan man kontrollera genom att ta kontakt med Elsäkerhetsverket.

- Att ställa några enkla kontrollfrågor till personen eller företaget som man anlitar innan arbetet sätts igång kan löna sig i slutänden, säger Fredrik Sjödin, överinspektör på Elsäkerhetsverket. Har han eller hon en ansvarsförsäkring eller tillhör någon branschorganisation innebär det att konsumenten har en garanti att problem ska lösas om de uppstår.

Faktabladet finns att ladda ner från Elsäkerhetsverkets publikationsshop eller beställa i tryckt format gratis. Du kommer till publikationsshopen via länk till höger.

Kontakt

Fredrik Sjödin
överinspektör Elsäkerhetsverket
fredrik.sjodin@elsakerhetsverket.se
0550-851 90

Cia Edlund
informationschef Elsäkerhetsverket
cia.edlund@elsakerhetsverket.se
072-522 13 57

Mer information

Sidansvarig:
Publicerad: 2012-12-21
Senast uppdaterad: 2014-11-10