• Skriv ut

Ombyggnad av armaturer med LED-lysrör

Elsäkerhetsverket får ofta frågor om användandet och ansvar gällande lysdiodrör, allmänt kallat LED-lysrör. Idag förkommer några olika sätt att använda LED-lysrör på marknaden.

Det finns flera omständigheter att ta hänsyn till när det gäller ombyggnad av en befintlig armatur eller eftermontering (retrofit) av lysrör och/eller glimtändare i befintlig armatur. Aktören har olika alternativ när han eller hon ska montera ett LED-lysrör. Det finns tre alternativ: Konverteringssats, så kallad retrofit lösning eller slutligen lösa rör.

Tre alternativ

Aktören kan tillhandahålla en konverteringssats för ombyggnad av befintlig armatur och det kan finnas eftermonteringslösningar (retrofit) som innebär att tillverkaren gör ett LED-lysrör som är anpassat för att sättas in i befintlig armatur. Slutligen kan det också förekomma lösa rör.

Givetvis får inte LED-lysröret orsaka fara oavsett vilken armatur det används i.

De risker som kan uppstå med den här typen av produkt rör både elsäkerhet och elektromagnetiska störningar.

Alla lysrörsarmaturer är inte byggda för LED-lysrör

Gamla lysrörsarmaturer är inte byggda för LED-lysrör. Den ursprungliga armaturtillverkaren kan därmed inte hållas ansvarig för de problem som eventuellt kan uppstå efter en ombyggnad. Detta innebär att någon annan måste ta ansvaret för armaturen efter ombyggnad.

I anslutning till denna text förklarar vi ansvarsförhållande utifrån två synvinklar, tillverkarens ansvar och användarens ansvar.

Läs också mer om ansvarsförhållanden, CE-märkning av LED-lysrör och om de tre alternativen under rubriken Mer information. Elsäkerhetsverkets avdelning för produkter har också tagit fram ett PM i frågan som är riktat mot branschen.

Text: Per Hellström och Karl-Hugo Hult
Foto: Elsäkerhetsverket

 

Kontakt

Karl-Hugo Hult
avdelningschef produkter

karl-hugo.hult@elsakerhetsverket.se

Telefon: 0550-851 40

Dokument (öppnas i nytt fönster)

Sidansvarig:
Publicerad: 2013-02-07
Senast uppdaterad: 2014-11-10