• Skriv ut

Armatur återkallas från konsument

En lampa med fabrikatet Qualy med en i Europa förbjuden sockel har av Elsäkerhetsverket fått försäljningsförbud med återtag från konsument. E26-sockeln som är inmonterad i lampan är försedd med gängor som är spänningsförande och som kan ge elchock.

Lampa av fabrikatet Qualy. Foto: Elsäkerhetsverket– Farligast med den här produkten är att man kan komma i kontakt med 230 volt, säger Margareta Willbergh, inspektör vid avdelningen för produkter vid Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverket har beslutat att importören ska återta alla sålda produkter med E26. Elsäkerhetsverket har även beslutat att importören ska återkalla alla produkter från återförsäljarnas lager.

Sladd kan lossna

Lampmodellen, som har formen av ett äpple, har även en sladd som alldeles för lätt kan lossna. Sitter då kontakten i finns risk för att det finns ytterligare spänningsförande delar. Företaget Ommdesign har sålt 300 lampor av den här modellen som har levererat till 20 olika grossister.

– Nu söker vi också efter andra importörer med samma produkt. Om det finns andra importörer så är vi tacksamma om de kan höra av sig, säger Margareta Willbergh.

Spänningsförande gängor

Armaturen i produkten är försedd med en E26-sockel som inte får användas till armaturen. De spänningsförande gängorna kan medföra att man får en elchock när man byter lampan.

Foto: ElsäkerhetsverketProdukten saknar EG-försäkran och annan väsentlig märkning. Det finns märkning på armaturen på både svenska och engelska. Klisterlappen med den svenska informationen sitter dock löst och kan ramla av.

– Det är viktigt att påpeka att märkningen säger att det ska vara 5 watts lampa. Ramlar den bort är risken stor att man sätter dit en 25 watts lampa istället.

Äger du den här produkten?

Ägare till denna produkt bör lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den.

 

Foto: Elsäkerhetsverket

Kontakt

Margareta Willbergh, inspektör marknadskontroll
0550-851 47
margareta.willbergh@elsakerhetsverket.se

Per Hellström, informatör
0550-851 35
per.hellstrom@elsakerhetsverket.se

Dokument (öppnas i nytt fönster)

Sidansvarig:
Publicerad: 2012-11-05
Senast uppdaterad: 2014-11-10